Tiede, taide ja musiikki

Sacred Music -konsertti

Osana YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa Fokus ry on järjestänyt Sacred Music- konsertteja vuodesta 2013 alkaen. Helmikuussa 2018 Sacred Music -konsertissa esiintyivät israelilaissyntyinen laulaja ja kuoronjohtaja Lily Solomonov, syyrialainen laulaja ja muusikko Burhan Hamdon, syyrialainen viulisti ja säveltäjä Mouafak Barafi sekä Matti Turusen johtama, lauluja rauha-teemalla esittänyt Haagan seurakunnan Lähde-kuoro. Konsertin johtaja Matti Turunen viittasi yhteisymmärrysviikon englanninkieliseen nimeen World Interfaith Harmony Week ja totesi että musiikki voi toimia keinona rauhan ja harmonian rakentamiselle ja edistämiselle.

Klubitoiminta

Taide- ja tiedeklubit ovat vakiintunut osa Fokus ry toimintaa. Toiminnan tarkoituksena on mahdollistaa tutustuminen ajankohtaisiin taiteen ja tieteen kysymyksiin. Lähestymistapa on maailmankatsomuksellis-eettinen. Pyrimme antamaan klubi-istuntoihin osallistuville mahdollisuuden tavata tieteen parissa työskenteleviä, eri alojen tutkijoita sekä taiteilijoita omassa työssään. Pisimpään on toiminut Tiedeklubi. 

Pyhän lähteillä -julistenäyttely

Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS on tuottanut suomeksi julistenäyttelyn Pyhän lähteillä. Professori Hans Küngin kokoaman julistenäyttelyn keskeisenä ajatuksena on tutustua maailmanuskontojen eettiseen ajatteluun ja pohtia arjen ongelmatilanteita sekä yhteisiä pelisääntöjä.

Kulttuurifoorumi 

Kulttuurifoorumi oli pitkään toiminnan lippulaiva. Kulttuurifoorumi oli arvokeskustelun ja kohtaamisen paikka, jossa käsiteltiin uskontoon ja kulttuuriin liittyviä kysymyksiä. Kulttuurifoorumi tarjosi joka toinen vuosi värikkään kattauksen ohjelmaa ajankohtaisesta teemasta. Vuonna 2017 konseptia muutettiin ja järjestettiin ensimmäinen Cultura Nova -keskustelusarja Kuopiossa yhteistyössä Itä-Suomen AVI, Opetushallitus, Snellman kesäyliopisto ja Valamon opiston kanssa. 

 

MoniNaiset Tarinat

Fokus ry tekee yhteistyötä MoniNaiset Tarinat -musiikkiproduktion kanssa. Kolme vahvaa naisartistia Jenny Liebkind, Reeta Vestman ja Haza Hajipoori avaavat vuorovaikutuksellisessa konsertissa musiikin ja tanssin keinoin yhteyttä eri uskontojen ja kulttuurien välillä sekä rakentavat yhteyttä uskontojen ja katsomusten välille naisartistien toimesta.

 

OLLI AUTERISEN RAHASTO


Yhdistyksemme kunniajäseneksi vuonna 1987 kutsuttu pitkäaikainen aktiivijäsenemme, entinen metsänhoitaja Olli Auterinen (1921-2008) teki FOKUS ry:lle testamenttilahjoituksen, jonka avulla tuetaan nuoria, lahjakkaita musiikinopiskelijoita, jotka joutuvat kulkemaan harrastukseensa pitkien matkojen takaa.

Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry on myöntänyt Olli Auterisen rahastosta 500 euron stipendin kahdelle Lapin musiikkiopiston opiskelijalle vuonna 2017. Stipendin saivat Toivo Tervaskanto, joka opiskelee harpunsoittoa ja käy soittotunneilla Helsingissä asti sekä selloa soittava Annukka Hiltunen. Annukka käy soittotunneilla Kittilästä Rovaniemellä (155km suunta).

Vuonna 2013 toisen stipendin sai vasta 7-vuotias Taro Omori, joka kulkee Kittilästä 107 kilometrin matkan Sodankylän toimipisteeseen pianotunneille. Toinen stipendi myönnettiin 18-vuotiaalle huilunsoiton opiskelija Valtteri Vanhalle, joka on jo vuosia taittanut 102 kilometrin matkaa Pellosta Rovaniemelle.Hän käy opiskelemassa musiikkia Rovaniemen toimipisteessä lähes joka viikko.
 
Olli Auterinen arvosti nuoria ja toimi työelämässä muun muassa Kirkon Nuorisotyön keskuksen toiminnanjohtajana. Myös yhdistyksemme toimintaan hän toi uutta ja nuorta väkeä. 
 
Olli Auterinen toimi monipuolisesti tieteen ja taiteen saralla ja edisti vuoropuhelua eri näkökulmista. Hän toimi yhdistyksessämme työntekijänä sekä vuosikymmeniä yhdistyksemme aktiivijäsenenä. Hän oli perustajajäsenenä mukana vuonna 1989 alkaneessa ja yhä virkeässä tiedeklubitoiminnassa. 
 
"Auterisen elämän johtolanka oli rakentaa siltoja ja edistää rehellistä vuoropuhelua", FOKUS ry:n neuvottelukunnan puheenjohtaja, piispa Irja Askola totesi Olli Auterisesta Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan muistokirjoituksessa. Kulttuuri- ja Uskontofoorumi FOKUS ryn keskeinen tehtävä on rakentaa siltoja ja edistää avointa vuoropuhelua kulttuurien ja uskontojen kesken.

Lisätietoja:

Irja Askolan kirjoittama muistokirjoitus Olli Auterisesta: http://www.hs.fi/muistot/a1364352924583
Jaakko Rusama: Kulttuuri- ja Uskontofoorumi FOKUS ry:n (aiemmin Kristillinen kulttuuriliitto, KKL) historiikki: Taistelu kulttuurista - Puoli vuosisataa kristillistä kulttuuritoimintaa, 2007.