Presidentti Tarja Halonen avasi YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon 1.2.2017

Medialle

1.2.2017: Presidentti Tarja Halonen avasi Yhteisymmärrysviikon

 

15.2.2017: Vuoden 2016 Yhteisymmärrysteoksi valittiin hyvän puhumiseen kehottava videoblogi

 

Vuoden 2016 Yhteisymmärrysteoksi valittiin hyvän puhumiseen kehottava videoblogi-julkaisu

Ville Mäkipellon videoblogi -postaus ”Mitä arvostan islamissa” kehottaa tuomaan esiin positiivisia asioista muista uskonnoista ja katsomuksista

 

#yhteisymmärrysteko -kampanja etsi uskontojen ja katsomusten rakentavaa vuorovaikutusta edistävää tekoa nyt ensimmäistä kertaa. Ehdotuksia tuli helmikuun alussa Yhteisymmärrysviikon aikana sosiaalisen median eri kanavien kautta. Tutkijateologi Ville Mäkipellon videoblogi ”Mitä arvostan islamissa” valittiin yhteisymmärrysteoksi, koska se kehottaa omakohtaisesti ja asiantuntevasti hyvän puhumiseen muista uskonnoista ja katsomuksista.

Yhteisymmärrysteoksi valittu videoblogi -julkaisu näyttää, miten sosiaalisessa mediassa voidaan omalla esimerkillä kannustaa hyvän puhumiseen. Mäkipellon videoblogi on myös helposti eteenpäin jaettavissa oleva ja luonteeltaan osallistava: https://www.youtube.com/watch?v=JGpRgLRqw-8

Yhteisymmärrysteon valinta on osa vuosittaista YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon viettoa Suomessa (helmikuun 1.viikko). Teemaviikon tarkoituksena on lisätä uskontojen ja katsomusten välistä rakentavaa vuorovaikutusta ja tuoda esiin niitä edistäviä käytäntöjä.

Yhteisymmärrysteon valitsee Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry yhdessä yhteisymmärrysviikon työryhmän kanssa. Fokus ry on koordinoinut Suomessa YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon viettoa vuodesta 2011 alkaen. Vuoden 2017 teemaviikon suojelijana toimi presidentti Tarja Halonen. Lisätietoa teemaviikosta, siihen liittyvistä tapahtumista ja kasvatusmateriaaleista verkossa: www.yhteisymmärrysviikko.fi

...............................................................................................................................

 

1.2.2017: PRESIDENTTI TARJA HALONEN AVASI YHTEISYMMÄRRYSVIIKON

YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa vietetään 30.1.–5.2.2017 Suomi 100 -juhlavuoden hengessä teemalla Monien uskontojen ja katsomusten Suomiwww.yhteisymmärrysviikko.fi

 

Yhteisymmärrysviikon 2017 suojelija presidentti Tarja Halonen korosti viikon avajaistilaisuudessa uskontojen yhteistyön vahvistamisen tärkeyttä ja peräänkuulutti solidaarisuutta ja välittämistä. "Meidän tulee rohkeasti kertoa, että me välitämme kanssaihmisistämme. Me haluamme seistä heidän rinnallaan. Solidaarinen ja suvaitsevainen demokraattinen maailma on meidän unelmamme", totesi Halonen.

Hän toivoi kaikilta halua yhteistyöhön: "Uuden ja tuntemattoman kohtaaminen ei ole aina helppoa. Uskon kuitenkin, että mitä nuorempana lapset ja nuoret oppivat elämään erilaisten ihmisten kanssa, sitä parempia heistä tulee myös välttämään karikot ja sovittelemaan erimielisyydet aikuisina. Mutta myös meidän aikuisten on otettava haaste vastaan."


Presidentti Tarja Halosen puhe kokonaisuudessaan:

 

YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon avajaistilaisuus
1.2.2017

Tarja Halonen

 

YHTEINEN MAAILMA

 

Rauha vaatii yhteistyötä ja yhteisymmärrystä. Me suomalaiset olemme saaneet nauttia harvinaisen pitkästä rauhasta omassa maassamme. Olemme kuitenkin joutuneet todistamaan sodan ja väkivallan aiheuttamaa tuhoa monissa maailman osissa. Nykyajan sähköinen mediamaailma tuo hetkessä kaukaisetkin asiat keskelle kotiamme.

Syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 vieraili Saksan liittopresidentti Suomessa. Tullessani kotiini virka-asuntoomme Mäntyniemessä näin puolisoni istumassa olohuoneessa tuijottamassa televisiota. Hoputin häntä jättämään katsomansa filmin kesken, koska meidän oli riennettävä konserttiin. Mieheni vastasi, että kyse oli uutislähetyksestä, ei jännitysfilmistä. Vieraittemme suunnittelema kiitoskonsertti muutettiin vajaassa parissa tunnissa uhrien muistotapahtumaksi ja solidaarisuuden osoitukseksi.

Olin jo aikaisemmin pohtinut erilaisten uskontojen ja maailmankatsomuksen omaavien ihmisten yhteistyön vahvistamista, nämä järkyttävät tapahtumat kertoivat, ettei pidä aikailla. Kutsuin koolle Suomessa toimivien kolmen pääryhmittymän: kristittyjen, juutalaisten ja islamilaisten edustajat, ”Ibrahimin pojat” kuten kutsuin heitä. Toivoin, että ponnistelisimme yhdessä, jotta uskonnot voisivat säilyttää ihmisten välistä yhteyttä korostavan ominaisuutensa.

Yhteistyö on jatkunut eri muodoissa. Olen seurannut sitä ilolla. Te teette upeaa työtä. Yhteistyön vahvistaminen rakentaa rauhaa ja sopua yhteiskunnassa. Te olette myös uuden ajan airuita, sillä kestävän kehityksen aikaansaaminen edellyttää, ei vain toistemme sietämistä, vaan halua oppia yhteistyöhön planeettamme säilymiseksi.

Tarve kanssaihmistemme kunnioittamiseen ja yhteistyöhön on kasvanut entisestään ympäri maailmaa. Lähi-idässä ja Afrikassa levottomuudet ovat laajentuneet. Yhä useammassa maassa ihmiset ovat joutuneet kokemaan hengen ja ruumiin vaaraa tai vainoa uskontonsa tai vakaumuksensa vuoksi. Erilaiset ääriliikkeet, jotka pitävät tärkeänä vain oman ryhmänsä tai maansa etua, leviävät. Ihmisoikeussopimusten määräyksistä tai muiden kansainvälisten sitoumusten velvoitteista ei välitetä.

Me tarvitsemme voimakasta vastaliikettä. Meidän tulee rohkeasti kertoa, että me välitämme kanssaihmisistämme. Me haluamme seistä heidän rinnallaan. Solidaarinen ja suvaitsevainen demokraattinen maailma on meidän unelmamme.

Uuden ja tuntemattoman kohtaaminen ei ole aina helppoa. Uskon kuitenkin, että mitä nuorempana lapset ja nuoret oppivat elämään erilaisten ihmisten kanssa, sitä parempia heistä tulee myös välttämään karikot ja sovittelemaan erimielisyydet aikuisina. Mutta myös meidän aikuisten on otettava haaste vastaan.

Uudenlainen elämä vaatii oppiaikansa, mutta tulos palkitsee. Kiitokset työstänne, mukana ollaan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------