Klubitoiminta

Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS:in taide- ja tiedeklubit ovat vakiintuneet tärkeäksi osaksi yhdistyksen työtä. Niiden tarkoituksena on tutustuttaa liiton jäsenet ja muut kiinnostuneet ajankohtaisiin taiteen ja tieteen kysymyksiin. Lähestymistapa näihin on maailmankatsomuksellis-eettinen. Pyrimme antamaan klubi-istuntoihin osallistuville mahdollisuuden tavata tieteen parissa työskenteleviä, eri alojen tutkijoita sekä taiteilijoita omassa työssään. Pisimpään toimineita ovat Teatteriklubi Etupenkki ja Tiedeklubi. Sittemmin on käynnistetty myös Kuvataideklubin ja Musiikkiklubin toiminta. Klubit ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

 

Tiedeklubit

Tiedeklubit tutustuttavat tieteen ajankohtaisiin kysymyksiin.


Menneitä tiedeklubeja:

Elementit uskonnoissa: Vesi ke 25.3. klo 16, Tiedekulma, Yliopistonkatu 3, Helsinki

Lue raportti

Keskustelussa tarkastellaan veden roolia uskontoperinteissä. Eri uskontoperinteissä vedellä on puhtauteen ja parantumiseen liittyviä tehtäviä. Vesi liittää, puhdistaa ja parantaa. Vedellä on myös aikaan liittyvä rooli.

Keskustelijoina:
Juliette Day, Johan Bastubacka ja Nina Maskulin. 
Puhetta johtaa: Katja Ritari

Elementit uskonnoissa: Ilma
ke 26.11.2014 klo 16-17 Gaudeamus Kirja&Kahvi, Vuorikatu 7, Helsinki

Alustajina:
Dosentti Katja Ritari: Enkelit ja taivaan kerrokset keskiaikaisessa kristillisyydessä
Dosentti Risto Pulkkinen: Ilma suomalaisessa kansanuskossa
Puhetta johtaa: Johan Bastubacka

Kuvan kielto uskonnossa Lue raportti tästä! 

Tiedeklubi järjestettiin osana HYY:n elokuva-ja luentosarjaa "Elokuva uskonnon peilinä" perjantaina 11.4.2014  klo 14.30 elokuvateatteri Orionissa ( Eerikinkatu 15, 00100 Helsinki)

Aiheesta alusti kansallisen audiovisuaalisen arkiston ohjelmistosuunnittelija, erikoistutkija Antti Alanen.  Paneelissa puhuivat lisäksi yliopiston lehtori Johan Bastubacka ja islamin edustajana Deniz Bedretdinja FM Nina Maskulin johti puhetta. Elokuvana esitettiinKymmenen käskyä (1956) klo 17.00.

Lisätietoja: http://kavi.fi/fi/elokuvasarja/luentosarja-elokuva-uskonnon-peilina 

 

Elementit: Maa – syntymän ja kuoleman kierrossa 
26.11.2013 klo 16:00-17:00 Tiedekulmassa, Porthania. (Yliopistonkatu 3, katutaso).Lue raportti tästä.

Syksyn tiedeklubissa jatkamme Elementit uskonnoissa -sarjaa tarkastelemalla tällä kertaa maa-elementtiä, jossa yhdistyy niin hautaamisen ja kuoleman kuin sadon ja hedelmällisyydenkin teemat. Elementillä on vahva symbolinen merkitys kristinuskon kuvastossa ja kielessä. Kuoleman ja syntymän kysymyksiä tarkastellaan mm. Athoksen erakkoisien, Viipurin maaperän aikakerrosten ja fransiskaanien näkökulmasta.

Keskustelussa mukana René Gothóni, Jyrki Knuutila ja Pauli Annala. Puheenjohtajana Katja Ritari.

 

Tulen uskonnollinen symboliikka on tiedeklubin aiheena toukokuussa. Klubi pidetään keskiviikkona 22.5. klo 16.00 Kaisa-talon kirjakahvilassa (Gaudeamus Kirja&Kahvi, Vuorikatu 7, Helsinki). Alustava ohjelma: Uskonnollisista symboleista ja merkeistä (tohtorikoulutettava FM Nina Maskulin); Tulen symboliikasta ortodoksisuudessa (TT Johan Bastubacka); Kiirastulen historiasta (PhD, dosentti Katja Ritari). Lisäksi puhujina ovat mm. juutalaisen seurakunnan rabbi Simon Livson sekä uskontotieteilijä, tohtorikoulutettava Mitra Härkönen, joka puhuu tiibetinbuddhalaisuudesta) Tervetuloa! Lue klubiraportti.