Klubitoiminta

Tiedeklubit

Aikaisempina vuosina tiedeklubissa on keskusteltu mm. luonnon elementeistä uskonnoissa. 

Veden roolista eri uskontoperinteissä keskustelivat Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan tutkijat Juliette Day, Johan Bastubacka. Eri uskontoperinteissä vedellä on puhtauteen ja parantumiseen liittyviä tehtäviä. Vesi liittää, puhdistaa ja parantaa. Vedellä on myös aikaan liittyvä rooli. Keskustelua moderoi dosentti Katja Ritari. 

Ilmasta käydyssä keskustelussa dosentti Katja Ritari alusti aiheesta "Enkelit ja taivaan kerrokset keskiaikaisessa kristillisyydessä". Dosentti Risto Pulkkinen alusti aiheesta "Ilma suomalaisessa kansanuskossa." Keskustelua moderoi dosentti Johan Bastubacka.

Maa-elementistä keskustelivat René Gothóni, Jyrki Knuutila ja Pauli Annala. Elementissä yhdistyy niin hautaamisen ja kuoleman kuin sadon ja hedelmällisyydenkin teemat. Elementillä on vahva symbolinen merkitys kristinuskon kuvastossa ja kielessä. Kuoleman ja syntymän kysymyksiä tarkastellaan mm. Athoksen erakkoisien, Viipurin maaperän aikakerrosten ja fransiskaanien näkökulmasta. Keskustelua moderoi dosentti Katja Ritari. Lue raportti tästä.

Tulen uskonnollisesta symboliikasta ja merkeistä alusti Nina Maskulin, tulen symboliikasta ortodoksisuudessa Johan Bastubacka ja Kiirastulen historiasta Katja Ritari. Lisäksi puhujina kuultiin juutalaisen seurakunnan rabbi Simon Livsonia sekä uskontotieteilijöitä. Lue klubiraportti.


Osana HYY:n elokuva- ja luentosarjaa tiedeklubissa keskusteltiin teemasta Elokuva uskonnon peilinä. Aiheesta alusti kansallisen audiovisuaalisen arkiston ohjelmistosuunnittelija, erikoistutkija Antti Alanen.  Paneelissa puhuivat lisäksi yliopiston lehtori Johan Bastubacka ja islamin edustajana Deniz Bedretdinja FM Nina Maskulin johti puhetta. Elokuvana esitettiin Kymmenen käskyä (1956)  
 Lue raportti tästä