Näyttelyt

Pyhän lähteillä -julistenäyttely

Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS on tuottanut suomeksi julistenäyttelyn Pyhän lähteillä. Professori Hans Küngin kokoaman julistenäyttelyn keskeisenä ajatuksena on tutustua maailmanuskontojen eettiseen ajatteluun ja pohtia arjen ongelmatilanteita sekä yhteisiä pelisääntöjä. Alkuperäisen näyttelyn "Weltreligionen - Weltfrieden - Weltethos" on tuottanut Stiftung Weltethos, Tübingen.

Näyttelyn keskeisenä ajatuksena on tutustua maailmanuskontojen eettiseen ajatteluun ja pohtia arjen ongelmatilanteita sekä yhteisiä pelisääntöjä. Küng korostaa, että globaali etiikka ei luo uutta uskontoa eikä sekoita vanhoja keskenään. Küngin mukaan uskonnot ovat rauhan voimavara ja kulttuuripääoma, jotka voivat sovittaa eturistiriitoja ja auttaa konfliktien ratkaisussa. Näyttely tuo esiin kaksi perusperiaatetta, jotka yhdistävät maailmanuskontoja:

1. Inhimillisyyden periaate: jokaista ihmistä on kohdeltava inhimillisesti

2. Käytännöllisesti katsoen kaikista kulttuureista ja uskonnoista löytyy sama sääntö, joka ilmaisee tämän perusperiaatteen - vastavuoroisuuden "kultaisen säännön": Mitä et halua toisten sinulle tekevän, älä tee sitä myöskään heille.

Näyttelyn käyttömahdollisuudet

 • Koulujen teemapäiviin
 • Yläasteella ja lukiossa eri oppiaineiden yhteydessä käytettäväksi
 • Yhteisöjen näyttelyksi arvojen pohdintaan kirjastoissa ja muissa näyttelytiloissa
 • Herättämään keskustelua elämän oikeasta ja väärästä toiminnasta
 • Työskenteleminen yhdessä näyttelyn äärellä:
  1. Tutustu näyttelyyn
  2. Mitä uutta löysit omasta uskonnostasi ja muista maailmanuskonnoista?
  3. Pohdi neljän viimeisen taulun herättämiä kysymyksiä (väkivallattomuus, oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, tasa-arvo). Mitä eväitä näyttely tarjoaa niihin arjessa?
  4. Ota tarina avuksi. Lukekaa kertomus yhdessä ja pohtikaa sen herättämiä ajatuksia tai kertokaa uusi tarina

 

Julistesarja ja keskusteluvihko

Näyttely on ostettavissa 12 kappaleen julistesarjana (koko 70x100 cm) hintaan 200 €.

Näyttelyyn liittyvä 24-sivuinen väriesite (koko A5), joka sisältää julistesarjan ja keskustelumateriaalia, on ostettavissa hintaan 5 €.

Kultaisen säännön julistetta on saatavana erikseen hintaan 20 €.

Kultaisen säännön juliste (englanniksi) on saatavana hintaan 10 €.

 

Näyttelyn vuokraus

Näyttely sisältää 12 taulua kooltaan 80 cm (lev.) x 100 cm (kork.). Näyttely tarvitsee n. 11-13 m seinätilan.

Kapalevytetyn kokonaisuuden voi vuokrata hintaan 500 € / viikko ja kuljetuskulut.

Kapalevyllä tuetut 12 taulua on pakattu yhteen kuljetuslaatikkoon. Taulut on varustettu kehyksellä ja ripustamista varten silmukkalenkeillä. Taulut voi asettaa myös esimerkiksi taiteilijatelineille. Tilankäytössä paras ratkaisu syntyy sijoittamalla taulut kolmen ryhmään 6+2+4 taulua sisällön mukaan.

Tiedustelut:

Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS
**@**

 

Pyhyys ja arkkitehtuuri -näyttely

Pyhyys ja arkkitehtuuri -näyttely on suomalais-ranskalaisena yhteistyönä valmistunut suomalaisen kirkon pyhyyttä ja suomalaisen kirkkoarkkitehtuurin läheistä yhteyttä eurooppalaiseen kirkkoarkkitehtuuriin kuvaava näyttely. Suomalainen kirkkoarkkitehtuuri on ilmaissut kirkkorakennuksissaan ja -tiloissaan omaleimaista, koreilematonta ja syvää pyhyyden tuntoa. Tämä on herättänyt suurta kiinnostusta myös maamme rajojen ulkopuolella.

Näyttelymateriaalin on merkittävältä osaltaan kuvannut ja eri lähteistä koonnut professori Dominique Beaux (Lé Ecole dé Architecture de Languedoc- Roussillon/Montpellier, Ranska). Näyttelyn tuottamisesta on vastannut Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS yhteistyössä Kirkkopalvelujen kanssa. Muina yhteistyökumppaneina ja tukijoina ovat Helsingin ev.lut. seurakuntayhtymä, Kirkkohallitus, Opetusministeriö, Ympäristöministeriö, Svenska Kulturfonden, Museovirasto, Suomen Arkkitehtiliitto ry. SAFA ja Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosasto.

Näyttely on vuokrattavissa yhdistykseltä.